Medaile na 600. výročí bitvy u Hradce Králové a na 150. členskou aukci

Královéhradecké pobočka České numismatické společnosti ve dnech 22. až 25. dubna 2023 uspořádá svou již 150. elektronickou aukci. Při této příležitosti všem úspěšným limitentům zašle s limitem zdarma pamětní žeton připomínající jak tuto aukci, tak hlavně 600. výročí bitvy u Strauchova dvora, která odehrála 4. srpna 1423 nedaleko Hradce Králové pravděpodobně v místech dnešní městské čtvrti Kukleny. Vojsko východočeského husitského svazu vedené slepým hejtmanem Janem Žižkou z Trocnova zde porazilo armádu složenou z příslušníků svazu pražských měst v čele s bývalým Žižkovým spojencem Divišem Bořkem z Miletínka.

Avers medaile
Revers medaile

Žeton navrhl a razil Mgr. Petr Soušek ve velikosti pražského groše. Úspěšní limitenti dostanou odražek v cínu jako poděkování za úspěšnou účast. Stříbrné žetony si poté budou moci zájemci zakoupit na schůzce ČNS v Hradci Králové dne 20. května 2023, kdy předseda pobočky pan Jiří Šretr přednese přednášku „Vojenské události roku 1423 u Hradce Králové“. Cena tohoto „husitského groše“ byla stanovena na 250 Kč a bude jich raženo pouze omezené množství.

Všichni členové ČNS jsou tudíž zváni k účasti na 150. elektronické aukci ČNS, pobočky v Hradci Králové a i na přednášce Jiřího Šretra dne 20. 5. 2023.

Základní informace

Milan B. Autor článku: